zaterdag 24 mei 2014

We houden je vast - Lowie van Gorp





We houden je vast - Lowie van Gorp
Genre: waargebeurd


Guusje is 10 als er kanker geconstateerd wordt. (zie: http://cynsboekentips.blogspot.nl/2014_02_01_archive.html) Een operatie en veel chemobehandelingen en bestralingen verder is het lichaam van Guusje op en haar ouders, broers en zussen zeggen haar dat ze het leven los mag laten waarop ze sterft. 'We houden je vast' is het verhaal van na Guusje's dood. Het afscheid met Guusje in de kamer, de uitvaart en vooral de moeilijke momenten daarna. Hoe gaat het verder met het werk weer opnemen? Met mensen die je tegenkomen; durven ze wat te zeggen of negeren ze je gewoon uit angst iets verkeerds te zeggen? Én.... hoe gaat het met de andere kinderen, op school en thuis. 

Net als in 'Kanjerguusje' beschrijft Lowie van Gorp ook deze keer weer heel aangrijpend en pakkend over zijn leven na Guusje. Al voelt het voor het gezin niet echt als ná Guusje. Ook al is ze er fysiek niet meer bij, de geboortedag en sterfdag van Guusje worden nog gevierd en ook bij dagelijke dingen voelt het alsof Guusje er nog bij is.


Ook dit boek heb ik, net als 'Kanjerguusje', zo snel mogelijk uitgelezen. Het eerste stuk was wel een herhaling van het laatste stuk van dat boek, maar dat is geen enkel probleem om nog een keer te lezen. Lowie van Gorp heeft zo'n fijne manier van schrijven, waardoor je helemaal in het verhaal opgaat. Zeker een boek wat je gelezen moet hebben na 'Kanjerguusje', maar als stand-alone is het misschien toch minder pakkender omdat je niet altijd het verhaal achter Lowie's vertelsen weet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten